РОЗГЛЯД КЛОПОТАННЯ ПРО ЗМІНУ ЗАПОБІЖНОГО ЗАХОДУ ТА ІНШИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ЗВЕРНЕНЬ ЗА ВІДСУТНОСТІ УЧАСНИКІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ЧИ МОЖЛИВО ЦЕ?

В умовах воєнного стану ускладнюється доступ учасників кримінального провадження до правосуддя в контексті реальної або віртуальної можливості їх участі у судових засіданнях з розгляду скарг, заяв і клопотань під час досудового розслідування або судового розгляду. Кримінальний процесуальний кодекс України встановлює загальні правила розгляду переважної більшості процесуальних звернень за участю обох або хоча б однієї сторони. Отримавши скаргу, заяву або клопотання, слідчий суддя чи суд має їх розглянути, адже в умовах воєнного стану правосуддя повинно здійснюватися. Неврахування об’єктивних обставин, які унеможливлюють безпосереднє залучення в судовому засіданні, може призвести до відтермінування на невизначений строк вирішення термінових процесуальних питань. Отже, з метою недопущення такої ситуації, в питанні буквального тлумачення обов’язкової участі сторін в судових засіданнях має бути певна гнучкість. Понад те, для цього є відповідне нормативне обґрунтування.

Чи можливо розглядати клопотання про зміну запобіжного заходу та інші процесуальні звернення за відсутності учасників в умовах воєнного стану? Про це читайте у статті судді ВАКС Віри Михайленко спеціально для JustTalk.

Залишайтесь в курсi новин

Перейти до вмісту