Специфіка суддівської роботи така, що побачити її результати у доленосному для країни масштабі можна лише у довгостроковій перспективі. Проте вже зараз можна констатувати, що невідворотність покарання за корупцію в Україні стає нормою

Ексклюзивне інтерв’ю голови Вищого антикорупційного суду Олени Танасевич агентству “Інтерфакс-Україна”

Автор: Оксана Геронтьєва

– ВАКС працює вже два роки. Чи виправдалися за цей час Ваші сподівання щодо продуктивності роботу суду і, на Ваш погляд, чи виправдав сам ВАКС сподівання українців на те, що корупціонери отримають покарання?

– Так, 5 вересня виповнилося два роки, як розпочав роботу Вищий антикорупційний суд України. Відповідно до Перехідних положень Кримінального процесуального кодексу України та з урахуванням предметної підсудності Вищого антикорупційного суду, ще до початку процесуальної діяльності нам було відомо, що в перший день роботи на розгляд суду з районних судів України будуть одразу передані понад дві сотні кримінальних проваджень.

Одразу ж справи були розподілені та призначені до розгляду, складені графіки судових засідань, визначено обсяг доказів, що підлягають дослідженню, та порядок їх дослідження. Однак, з огляду на кількість проваджень та через значні обсяги матеріалів було очевидно, що їхній розгляд не буде стрімким. Продуктивність роботи суддів дуже висока – вже два роки поспіль ми докладаємо максимум зусиль для виконання функції держави щодо здійснення правосуддя та, без перебільшень, працюємо на межі фізичних можливостей. Але щоденна робота судді, на жаль, непомітна широкому загалу, про неї відомо тільки учасникам судового розгляду.

Сподівання українців та їхні очікування від діяльності суду – це кількість ухвалених вироків, тобто кінцевий “продукт”. І з огляду на розмах корупції в Україні, це цілком природньо. Але я не втомлююсь повторювати, що правосуддя нашвидкуруч без ретельного дослідження та аналізу доказів вочевидь не в інтересах громадянського суспільства. Ми прагнемо не гучних овацій, а досягнення мети кримінального провадження: щоб кожен, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до кримінальної відповідальності в міру своєї вини, а жоден невинуватий не був засуджений.

Специфіка суддівської роботи така, що побачити її результати у доленосному для країни масштабі можна лише у довгостроковій перспективі. Проте вже зараз можна констатувати, що невідворотність покарання за корупцію в Україні стає нормою. 

Залишайтесь в курсi новин

Перейти до вмісту