Участь викривача у кримінальному провадженні крізь призму судової практики

Інститут викривачів у кримінальному провадженні з’явився зі змінами до Кримінального процесуального кодексу України у жовтні 2019 року. Викривачем є фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, звернулася із заявою або повідомленням про корупційне кримінальне правопорушення до органу досудового розслідування. В кримінально-процесуальному сенсі викривач – це самостійний учасник кримінального провадження з певним комплексом процесуальних прав, що зумовлює формат його участі як під час судового розгляду, так і під час досудового розслідування.

Питання винагороди викривачу
Одним із питань участі викривача у кримінальному провадженні є вирішення у вироку питання про його винагороду. Так, відповідно до ст. 130-1 КПК України викривачу виплачується винагорода. Винагорода може мати місце за повідомлення про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину. Розмір винагороди становить 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку, але не більше трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину.

Детальніше про участь викривача у кримінальному провадженні читайте у статті судді ВАКС Віри Михайленко за посиланням https://cutt.ly/3BnkWYZ

Залишайтесь в курсi новин

Перейти до вмісту